Holanda Custom Surfboards is opgericht in september 2007 door Jan de Koning. Na jaren experimenteren met verschillende materialen en vormen was het tijd om officieel een label te starten. De lol van verschillende boards surfen is haast niet betaalbaar voor de gemiddelde surfer die afhankelijk is van de lokale surfshop. Mede hierdoor is Jan de Koning ooit begonnen met het maken van zijn eigen boards voor de Hollandsche wateren. Al snel bleek dat klassieke shapes met veel volume goed werken in de Noordzee en hierdoor nam de stoke alleen maar toe.


Hier links de oude werkplaatseerste en rechts het eerste board ooit geshaped door Jan de Koning.

Door het surfen van verschillende boards leer je veel van je manier van surfen. De verschillen tussen shapes doen je beseffen wat een board doet in het water en hoe de golf het beste te berijden is. Na zelf een aardige quiver te hebben gemaakt, sloeg de stoke van de boards over naar de mensen in de nabije omgeving. Op deze manier werden er steeds meer boards gemaakt in de garage en dat is dus uiteindelijk uitgegroeid tot het enige echte surflabel van de lage landen, Holanda Custom Surfboards.

Eind 2010 is de productie verhuist naar de huidige werkplaats. Deze is veel ruimer opgezet met verschillende ruimtes voor de verschillende processen. Hierdoor nam niet alleen de productie capaciteit toe maar ook de kwaliteit van de boards. Omdat er in Nederland geen hoogwaardige materialen verkrijgbaar zijn moet alles geïmporteerd worden om het beste product aan te kunnen bieden.

Momenteel werkt Holanda met het sterkste foam, het beste glasweefsel en de meest heldere hars die er verkrijgbaar zijn om op die manier het beste board te kunnen shapen. Het gehele productie proces is in handen van 1 persoon en dat zorgt ervoor dat alle boards volledige aandacht krijgen. Het productieprocess bestaat uit het vormgeven van het foam, het aanbrengen van graphics, het lamineren, het coaten en tot slot het schuren van het board.

Aangezien het een arbeidsintensief productieproces is en omdat de markt in Nederland klein is met een te groot aanbod, zullen de boards van Holanda Custom Surfboards in beperkte oplage gemaakt worden. Je zal hierdoor de boards van Holanda niet snel in een surfshop tegen komen omdat de prijzen in de gehele branche al onder druk staan. De grote merken uit het buitenland moeten ook geimporteerd worden en zijn daardoor zeer duur in de Hollandse shops en iedereen die veel heeft mogen reizen weet wat die boards horen te kosten. En tegenwoordig wordt onze kleine markt overspoeld met goedkope chinese imports die de prijzen onder druk zetten.

Daarom heeft de shaper ervoor gekozen om dit te blijven zien als een uit de hand gelopen hobby en dit moet je niet full-time willen doen in Nederland. En rijk worden zit er al helemaal niet in, dus om de kosten te dekken worden de meeste board direct uit de werkplaats aan de klanten verkocht. Je zal de boards dus niet snel in de shops zien omdat de productie daarvoor te klein is en omdat de marge dan helemaal zoek is. Bijna alle boards worden via via verkocht of op het internet, marktplaats wordt intensief gebruikt door Holanda Custom Surfboards.

Dus bij Holanda Custom Surfboards geen plastic import boards maar echte custom boards die met veel liefde lokaal gemaakt worden voor de Hollandse surfers die een ambachtelijk, uniek board zoeken. En dat voor hele scherpe prijzen! Dus koop je board direct bij de shaper als je specifieke wensen hebt of als je gewoon een cool board zoekt voor een mooi prijsje. Support your local shaper.

Neem contact op met de shaper als je vragen hebt over de boards.