Witte boards zijn saai!

Dat is het motto van Holanda Custom Surfboards als het gaat om graphics op je board. Het foam dat zijn shape krijgt is gewoon letterlijk en figuurlijk een blanco canvas en daar doet de shaper graag wat mee. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden eindeloos en kan eigenlijk alles. Alleen zijn sommige dingen niet goedkoop en/of arbeidsintensief. Maar een spuitbus en een beetje tape doet al wonderen en zorgt ervoor dat je board er gewoon vet uitziet. Hieronder enkele voorbeelden van verschillende mogelijkheden wat de graphics betreft.


Solid kleur
Het hele board een kleur geven is gemakkelijk en heeft meteen een cool effect.


Twee kleuren
Dit geeft veelal een klassieke uitstraling aan een board. Dat hangt natuurlijk af van de manier waarop dat gedaan wordt maar een veel voorkomende print is een gekleurde rail met een contrasterende kleur in het midden van het board. Eventueel nog in combinatie met een pin-line.


Fade
Omdat de shaper veel gebruik maakt van spuitbussen om de boards van kleur te voorzien, is het makkelijk om kleuren over te laten lopen. Dit kunnen contrasterende kleuren zijn, vergelijkbare kleuren of een kleur over laten lopen naar het wit van het foam. Dit ziet er al snel zeer goed uit.


Blokjes
Deze prints zijn al snel wat ingewikkelder van aard, maar het resultaat is elke keer weer vet! Door middel van verschillende maten tape en de diverse mogelijkheden wat kleur betreft, is er op deze manier veel mogelijk. Van heel complex en druk tot simpel en clean.


Strepen
Door middel van een specifieke kleur in combinatie met wat tape, eventueel verschillende maten, geeft dit snel een unieke uitstraling aan een board. Het is gemakkelijk en efficient terwijl het er al snel cool uitziet. Dit is dan ook een van de meest gebruikte methodes.


Stencils
Tegenwoordig heeft de shaper plakplastic ontdekt. Hiermee kunnen complexe “stickers” uitgesneden worden die vervolgens als sjabloon gebruikt kunnen worden. Dit is wel zeer arbeidsintensief, en soms is een digitale oplossing makkelijker, maar op deze manier kan er iets heel speciaal gemaakt worden. Tevens kunnen de gekste dingen/materialen als stencil fungeren. Het groene plaatje hieronder is bijvoorbeeld oma’s kleedje.


Freestyle
Zelf maakt de shaper graag een combinatie tussen verschillende methodes om op die manier bizarre prints te krijgen. Dit kan heel arbeids intensief zijn maar het resultaat is altijd vet!


Custom artwork
De meeste board worden van een print voorzien door de shaper zelf maar er zijn ook verschillende gast artiesten die zijn gevraagd om Holanda surfboards van een kleurtje te voorzien. Dit geeft altijd weer verassende resultaten en een bron van inspiratie.


Hand geschilderd
In plaats van spuitbussen kan er natuurlijk ook een kwast gebruikt worden. Want een spuitbus komt het best tot zijn recht als alles wordt afgeplakt. Soms is de strakheid daarvan niet wenselijk in de print die men voor ogen heeft. Dus dan kan een kwast wonderen doen.


Digitale prints
Alle logo’s in de surfboard industrie worden geprint op rijstpapier. Met een goede laser printer kan met full color iets printen en dat vervolgens verwerken in het board. Tegenwoordig kan dit zelfs full-size door middel van een digitale zeefdruk. Dat is geen goedkoop geintje maar het resultaat is wel zeer geslaagd. Holanda Custom Surfboards kan zelf niet groter dan A4 print aanleveren. Voor full-size prints is de shaper afhankelijk van externe leveranciers.


Resin tint
In plaats van een kleur geven aan het foam voordat het board gelamineerd wordt, kan men ook werken met gekleurde hars. Tot nu toe is dit weinig gedaan door de shaper maar recentelijk is er veel inspiratie opgedaan en beschikt Holanda nu over nieuwe technieken. In de nabije toekomst zullen we hier zeker meer van zien.